Εύκολες συνταγές

Συνταγή ψωμιού με πίτα ραμαζανιού ολικής αλέσεως

Σχετικά με τη συνταγή

Αποδεθείτε στις απολαυστικές γεύσεις του Ραμαζανιού με αυτή τη συνταγή για ψωμί με πίτα ραμαζανιού ολικής αλέσεως. Πλημμυρισμένα από υγιεινά καλούδια και αρωματικά μπαχαρικά, αυτά τα ψωμάκια πίτα είναι τέλεια για να σπάσετε τη νηστεία σας. Είναι μαλακά, αφράτα και έχουν μια απολαυστική γεύση ξηρών καρπών από το αλεύρι ολικής αλέσεως. Είτε να έχετε νέα για τις γεμάτες γεμάτες γεμάτες είτε τις περισσότερες μόνες τους, αυτές οι σπιτικές πίτες θα πάρουν τα γεύματά σας για το Ραματζάνι σε ύψη.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικά

2 φλιτζάνια
Αλεύρι ολικής αλέσεως

1 φλιτζάνι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού
Ενεργή ξηρή μαγιά

1 κουταλάκι του γλυκού
Ζάχαρη

1 ½ κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι

1 ¼ φλιτζάνι
Ζεστό νερό

2 κουταλιές της σούπας
Ελαιόλαδο

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτό το υπέροχο ψωμί Ραμαζάνι ολικής αλέσεως, θα βρείτε τα απαραίτητα εργαλεία και συστατικά:

  1. Μπολ ανάμειξης
  2. Μεζούρες και κουτάλια
  3. Πετσέτα κουζίνας
  4. Πλαστικό περιτύλιγμα
  5. Κλάστης
  6. Ταψί
  7. Φούρνος

Προετοιμασία

  1. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ζεστό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήστε το να καθίσει για 5 λεπτά μέχρι να αφήσει.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, χτυπήστε ελαφρά το αλεύρι της ολικής αλέσεως, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι.
  3. Κάντε μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος του αλευριού και ρίξτε μέσα το μείγμα της μαγιάς και του ελαιόλαδου.
  4. Ανακατεύουμε τα υλικά με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν για να σχηματιστεί μια τραγανή ζύμη.
  5. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
  6. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζετε σε ένα λαδωμένο μπολ, γυρνώντας τη μία φορά για να την αλείψετε με λάδι.
  7. Καλύψτε το μπολ με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  8. Προθερμάνετε το φούρνο στους 475°F (245°C) και το παράθυρο μέσα ένα ταψί για να ζεσταθεί.
  9. Χτυπάμε τη φουσκωμένη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 8 ίσα μέρη.
  10. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε κάθε τμήμα σε έναν στρογγυλό κύκλο πάχους περίπου ¼ ίντσας.
  11. Το ταξίδι τους κύκλους ζύμης που ανοίγει στο προθερμασμένο φύλλο ψησίματος και ψήνετε για 4-6 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν οι πίτες και να σχηματίσουν χρυσοκαφέ κηλίδες.
  12. Βγάζετε τις πίτες από το φούρνο και τις αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς πριν τις σερβίρετε.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής με πίτα ραμαζανιού ολικής αλέσεως είναι περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου φουσκώματος για τη ζύμη.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

[Διαφορές συστατικών για βίγκαν]

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

  • Για επιπλέον γεύση, μπορείτε να προσθέσετε βότανα όπως αποξηραμένη ρίγανη ή σουσάμι στη ζύμη.
  • Για να βάλετε το μέγιστο φούσκωμα των πιτών, βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος σας είναι σωστά προθερμασμένος και ζεστός.
  • Μπορείτε να αλείψετε τις ψημένες πίτες με ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο για πρόσθετο πλούτο και λάμψη.
  • Προσαρμόστε τις γεμίσεις σας προσθέτοντας φαλάφελ, χούμους, ψηλά λαχανικά ή την αγαπημένη σας πρωτεΐνη.

Θυμηθείτε, η μαγειρική είναι τέχνη, γι’ αυτό μην φοβάστε να πειραματιστείτε και κάντε αυτή τη συνταγή δική σας!

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
180

Συνολικό Λίπος
4g

Κορεσμένα λιπαρά
0,5 g

Νάτριο
290 mg

Υδατάνθρακες
31 g

Ίνα
5 g

Πρωτεΐνη
6g

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Σερβίρετε αυτά τα ζεστά ψωμιά Ραμαζάνη ολικής αλέσεως μαζί με μια ποικιλία από νόστιμα συνοδευτικά. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις:

  • Χούμους: Κρεμώδες και γευστικό, το χούμους κάνει ένα τέλειο ντιπ για τις πίτες. Μπορείτε να το γαρνίρετε με ελαιόλαδο, πάπρικα ή φρέσκα μυρωδικά.
  • Σάλτσα Τζατζίκι: Αυτή η δροσιστική σάλτσα με βάση το γιαούρτι με αγγούρι και βότανα προσθέτει μια πινελιά στο γεύμα σας.
  • Baba Ganoush: Ψητή μελιτζάνα αναμεμειγμένη με ταχίνι, σκόρδο και χυμό λεμονιού δημιουργεί ένα αλμυρό ντιπ που συνδυάζεται υπέροχα με το ψωμί πίτας.
  • Σαλάτα Tabouleh: Η φρέσκια και γεμάτη βότανα, η σαλάτα ταμπούλε είναι ένα υπέροχο συνοδευτικό για το ψωμί σας ολικής αλέσεως Ραμαζάνι. Συνδυάζει πληγούρι σιτάρι, μαϊντανό, μέντα, ντομάτες και χυμό λεμονιού για μια δροσερή και ζωντανή σαλάτα.

Μπορείτε επίσης να σερβίρετε τις πίτες με λαχανικά, φαλάφελ ή κεμπάπ για ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα. Οι επιλογές σας είναι ατελείωτες, οπότε αφήστε τη δημιουργικότητά σας να σας καθοδηγήσει στις εναλλακτικές πλευρές που συμπληρώνουν τις γεύσεις των πιτών.

Όσον αφορά την παρουσίαση, μπορείτε να στοιβάζετε τις ζεστές πίτες σε μια ρουστίκ ξύλινη σανίδα ή να τις τακτοποιήσετε σε ένα καλάθι στρωμένο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Για μια κομψή πινελιά, πασπαλίστε λίγο σουσάμι ή ψιλοκομμένα βότανα από τις πίτες πριν τις σερβίρετε. Αυτό προσθέτει οπτική γοητεία και μια επιπλέον έκρηξη γεύσης.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα του ψωμιού σας Ραμαζάνη ολικής αλέσεως, να αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα με φερμουάρ σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 2-3 ημέρες. Αν θέλετε να διατηρήσετε για περισσότερο, μπορείτε να τα καταψύξετε. Τυλίξτε κάθε μεμονωμένο ψωμί πιτας σφιχτά πλαστική μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και, στη συνέχεια, το αρχείο τα σε μια σακούλα ή δοχείο που αποθηκεύεται στην κατάψυξη. Οι κατεψυγμένες πίτες μπορούν να αποθηκευτούν έως και 3 μήνες. Όταν είναι έτοιμα για χρήση, ξεπαγώστε τα σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστάνετε τα απαλά σε τοστιέρα ή φούρνο.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Το αλεύρι ολικής αλέσεως είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και σας βοηθούν να αισθανθείτε χορτάτοι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Περιέχει επίσης συστατικά θρεπτικών συστατικών όπως μαγγάνιο και μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία. Επιπλέον, η χρήση ελαιολάδου σε αυτή τη συνταγή παρέχει υγιή λίπη που είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.

Παρόμοιες συνταγές

Σας άρεσε να φτιάχνετε και να απολαμβάνετε το ψωμί Ραμαζάνι ολικής αλέσεως, μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε αυτές τις παρόμοιες συνταγές:

  • Κλασικό ψωμί από λευκή πίτα: Για μια πιο ελαφριά και αφράτη εκδοχή του ψωμιού πίτα, δοκιμάστε την κλασική συνταγή λευκής πίτας. Χρησιμοποιεί αλεύρι για όλες τις χρήσεις αντί για αλεύρι ολικής αλέσεως.
  • Τσέπες με σπανάκι και πίτα φέτα: Αναβαθμίστε την εμπειρία του ψωμιού πίτας γεμίζοντάς τις με έναν απολαυστικό συνδυασμό από σοταρισμένο σπανάκι και θρυμματισμένη φέτα. Αυτή η συνταγή προσθέτει μια απολαυστική ανατροπή στο παραδοσιακό ψωμί πίτας.
  • Πλαστόψωμο ολικής αλέσεως: Αν ψάχνετε για ένα ευέλικτο ψωμί πλακέ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε διάφορα πιάτα, δοκιμάστε να φτιάξετε πλακέ ψωμί ολικής αλέσεως. Γίνεται εύκολα και συνδυάζεται τόσο με αλμυρές όσο και με γλυκές επικαλύψεις.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή για ψωμί με πίτα ραμαζανιού ολικής αλέσεως αντλεί έμπνευση από τις γαστρονομικές παραδόσεις της Μέσης Ανατολής και των περιοχών της Μεσογείου. Διάσημοι σεφ όπως ο Yotam Ottolenghi, ο Sami Tamimi και η Claudia Roden έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάδοση και την επανεύρεση αυτών των γεύσεων, καθιστώντας τες προσιτητές στους οικιακούς μάγειρες σε όλο τον κόσμο. Οι καινοτόμες προσεγγίσεις τους στις παραδοσιακές συνταγές έχουν εμπνεύσει πολλούς, συμπεριλαμβανομένους και εμένα, να πειραματιστούν με νέα υλικά και τεχνικά. Για να ξεκινήσουμε λοιπόν μαζί αυτό το γαστρονομικό ταξίδι και να απολαύσουμε τα γευστικά αποτελέσματα της δουλειάς μας!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button